نور، انرژی خورشیدی است که در همه ساختارهای گیاهی نقش دارد و نتیجه نهایی این فرایندها، در رشد گیاه است كه منجر به افزایش ماده خشك میشود. در شرایطی كه همه عوامل از جمله میزان دی اكسید كربن، دما و رطوبت در حد مطلوب باشد، برای انجام فتوسنتز، به شدت نور در حد مطلوب نیاز است . نور کم باعث كاهش فتوسنتز و رشد گیاه، و نور بیشتر باعث صدمه به كلروپلاست ها و كاهش فتوسنتز میگردد.
فتو پریود عبارت است از مدت زمانی از روز كه نور به گیاه می تابد . طول روز بسته به فصل سال و عرض جغرافیایی تغییر می كند . در نیمكره شمالی طول روز در چهار روز از سال اهمیت ویژه دارد.
اول فروردین (21مارس): كه خورشید مستقیما بالایی خط استوا قرار میگیرد و در این روز، طول روز و شب مساوی و برابر 12 ساعت است . و به آن اعتدال بهاری میگویند.
سی و یكم خرداد (21 ژوئن): كه خورشید به شمالی ترین قسمت بالایی خط استوا می گیرد و طولانی ترین روز و كوتاه ترین شب سال است و به آن انقلاب تابستانی میگویند.
سی ام شهریور (21سپتامبر ) : كه خورشید مستقیما بالایی خط استوا است و طول روز و شب مساوی است و اعتدال پاییزی نامیده میشود .
سی ام آذر (21 دسامبر ) : كه خورشید در جنوبی ترین قسمت زیر خط استوا قرار می گیرد و كوتاه ترین روز و بلند ترین شب سال است و انقلاب زمستانی نامیده می شود (شب یلدا).
نقطه موازنه نوری (Light compensation point): نقطه ای است كه در آن شدت فتوسنتز برابر شدت تنفس است. در این نقطه تمامی مواد تولید شده در فتوسنتز، در تنفس به مصرف میرسد. نقطه موازنه نوری در گیاهان آفتاب پسند بیشتر از گیاهان سایه پسند است .
نقطه اشباع نوری(Light saturation point) : نقطهای كه فتوسنتز در آن حداكثر است و با افزایش نور دیگر فتوسنتز افزایش نمییابد, نقطه اشباع نوری گویند.
كیفیت نور
اشعه ماورای بنفش با طول موج 400- 300 نانومتر باعث صدمه به گیاه شده و غیر قابل رویت با چشم انسان است. اشعه مادون قرمز با طول موج 750- 700 نانومتر خارج از حس بینایی انسان است و ضروری برای رشد گیاه است اما در فتوسنتز گیاه بیتاثیر است. طیف نوری (760- 380 نانومتر) در فتوسنتز نقش دارد. میزان فتوسنتز در نور قرمز و آبی حداكثر است. اگر گیاه فقط در معرض نور آبی قرار گیرد، رشد كاهش و اندامهای گیاه سفت و تیره میشود و اگر گیاه در معرض نور قرمز قرار گیرد، رشد گیاه افزایش و اندامهای گیاه نرم و لطیف میگردد. برای انجام فتو سنتز، تمامی طول موج های نور لازم است.
افزایش شدت نور
به استثنای سایه پسندها، افزایش نور در اواسط پاییز تا اوایل بهار باعث افزایش محصول میگردد. ساده بودن قاب های شیشه ای روی گلخانه، ظرفیت قاب ها و افزایش عرض قاب ها، باعث افزایش شدتنور وارده به داخل گلخانه میشود. اسكلت چوبی، به طور كاملا محسوس شدت نور را كاهش میدهد و بهتر است چهارچوب چوبی را با رنگ سفید رنگآمیزی كرد تا به به جای جذب نور، آن را منعكس كنند. همچنین بهتر است كه قاب های شیشهای پوشش گلخانه را نیز با رنگ سفید رنگ كنند و پوشش بیرونی قاب ها را هر دو سال یكبار و از داخل هر 5 سال یكبار رنگ آمیزی شود .
میزان كاهش نور تابیده شده به گلخانه عبارت است از10 درصد توسط اسكلت و 5 درصد توسط قاب شیشهای و 7 درصد شیشه ها و 78 درصد نور وارد گلخانه میشود. شیشهها را باید در پاییز و زمستان از موادی كه برای كاهش شدت نور ورودی با رنگ پوشیده شدهاند پاك كرد. این مواد حدود 20 درصد میزان نور ورودی را كاهش میدهند .
تامین نور تكمیلی
انواع لامپ ها
نور سفید (حاوی رشته ملتهب تنگستن): نور در این لامپها حرارت تولیدی زیاد و كیفیت نور پایین است و راندمان تبدیل انرژی الكتریكی به نورانی 7 درصد است . بخش بیشتری به گرما تبدیل می شود.
لامپ فلورسنت :این لامپها در رشد و نمو موثر هستند. عیب این لامپها قدرت ولتاژ پایین است و لازم است كه تعداد زیادی لامپ مصرف شود كه در این صورت، هزینه سیم كشی و نصب زیاد آنها باعث ایجاد سایه روی گیاهان میشود. لامپ های سرد و مهتابی گرم بازده خوبی دارند (20درصد ) و مهمترین و معمولترین لامپ فلورسنت برای رشد گیاه هستند. نور در این لامپ ها نزدیك نور آبی است.
لامپهای سدیمی فشار بالا: این لامپها ارزان و كاربرد آنها ساده است. راندمان تبدیل انرژی الكتریكی به نورانی آن حدود 20 درصد می باشد.
مدت زمان تابش 18 – 16 ساعت (نور طبیعی و تكمیلی) است . مدت زمان خاموش كردن لامپ های مكمل وقتی است كه نور خورشید طبیعی محیط را كاملا روشن كرده باشد. در این زمان نور باید دو برابر نور تکمیلی لامپها باشد. تابش 24 ساعته، در مورد اكثر گیاهان مضر و یا بی اثر است .
واكنش گیاهان در مرحله جوانی (مرحله نشا در خزانه یا جعبه نشا) زیاد و به مرور زمان از شدت آن كاسته میشود. برای یك بستر كاشت به عرض 2/1 متر، یك رشته لامپ 60 واتی به فاصله 2/1 متر از هم و در ارتفاع 5/1 متر بالاتر از سطح خاك بستر كشت، و برای دو بستر یك رشته لامپ 100واتی به فاصله 8/1 متر از هم و در ارتفاع كمتر از 8/1 متر نیاز است . برای روشن كردن هر متر مربع مساحت گلخانه 16 وات نور مورد نیاز است .
برچسب ها : نور , گلخانه , لامپ,
آدرس: ارومیه - شهرک صنعتی فاز 2 توسعه - خیابان کارآفرینان- خیابان تلاش 5 - پلاک 6
تلفن: 09143413617 شنبه تا پنجشنبه: 09:00 -18:00
همراه: 09143413617 لطفا در روزهای تعطیل تماس گرفته نشود
پست الکترونیکی: info@drgarden.ir