نام انگلیسی : TULIP PULCHELLA
خانواده : LILIACEAE – سوسنی ها
لاله، گیاهی دائمی و سوخ دار است (از گروه گیاهان دارای پیاز میباشد.). این گل زیبا، از لحاظ گلکاری یکساله است چون پیاز اصلی آن که منظور همان سوخ مادری است، فقط به مدت زمان یک سال زراعی دوام دارد، اما هر ساله با سوخ جدیدی جایگزین می شود و به ظاهر هیچ چیز تغییر نکرده است. لاله در مناطق سردسیری نوعی گل دائمی به حساب می آید، ولی در نواحی گرمسیری سوخ های تیمار شده با سرما کشت می شود و پس از گلدهی از بین می رود. هلند تولید کننده اصلی تجاری لاله در دنیا میباشد به طوریکه در سال ۳ میلیارد شاخه از این گل تولید مینماید که اغلب صادر میشوند.
لاله ها از زمان کاشت پیاز اغلب نیاز به پنج تا هشت سال برای رشد کافی و گل دادن نیاز دارند. تولید کنندگان تجاری معمولا برداشت گل لاله را در اواخر تابستان و زمانی که به اندازه کافی بزرگ شده باشند آغاز می نمایند، و گل های کوچکتر را دوباره کاشته و برای فروش در سال آینده میگذارند.
شرایط محیطی مورد نیاز نگهداری گل لاله
لاله یک گل دائمی نیست پس نباید انتظار داشته باشید این گل همیشه بماند، دوام گل نهایتا یک ماه میباشد اما بعد از، از بین رفتن گل، پیاز آن را از خاک در بیاورید و ساقه آن را قطع کنید. پیاز را در محلی خشک و تاریک بگذارید و سال دیگر نیز میتوانید آن را کاشته . گل دادن آن را مشاهده کنید.
لازم است بدانید اگر پیاز لاله شما، از انواع لاله هلندی است فقط برای دوسال به شما گل میدهد و تکثیر نمیشود. چون در هلند پیازها را عقیم میکنند. اما اگر پیاز شما ایرانی است هر سال گل داده و پیازها نیز زیاد میشوند.
شرایط اکولوژیکی مورد نیاز کاشت و نگهداری گل لاله به شرح زیر میباشد:
خاک مورد نیاز لاله :
خاک مناسب برای این گل باید تا حد امکان سبک باشد، بنابراین اضافه کردن ماسه و شن به خاک گلدان توصیه میشود. بهترین خاک برای کشت این گل ترکیبی از کوکوپیت، پیت ماس و پرلیت یا اینکه مخلوطی از کود و خاک برگ و ماسه و خاک باغچه است.
آبیاری لاله :
در محیط داخل آبیاری متوسط کافی است. اگر پیازها را برای سال آینده دوباره استفاده شود لازم است در زمان رویش در بهار با استفاده از کود عمومی تغذیه صورت گیرد.
دمای مناسب لاله :
گل لاله نسبت به سرما مقاوم است. دمای مناسب برای ریشهدهی پیاز این گل، ۹ درجه و برای رشد گیاه ۱۸-۱۵ درجه سانتیگراد است. لازم به ذکر است، همانند گل نرگس، بالا بودن دمای محیط باعث عدم تشکیل گل میشود و بهترین کار این است که در یک مکان خنک نگهداری شوند.
کوددهی لاله :
اگر پیازهای لاله را برای سال آینده دوباره استفاده کنید، لازم است در زمان رویش در بهار با استفاده از کودهای عمومی موجود در بازار تغذیه گیاه صورت گیرد.
نور مناسب لاله :
لاله به نور زیادی نیاز دارد مخصوصا در زمان گلدهی، پس اگر درون منزل نگهداری میکنید پرنورترین مکان را برای این گل زیبا انتخاب کنید مثلا کنار پنجره جنوبی
مراحل کاشت لاله در گدان :
۱- سایز لاله برای کاشت در گلدان ۱۱ به بالا می باشد . ( منظور از سایز همان طول محیط دور پیازه لاله بر مبنای سانتی متر می باشد )
۲- هر پیاز داخل یک گلدان شماره ۱۲ کاشت می شود ( شماره گلدان بر اساس طول قطر دهانه هر گلدان بر مبنای سانتی متر محاسبه می گردد ) بدیهی است در گلدانهای بزرگتر یا فلاور باکسها تعداد بیشتری از پیاز میتوان کاشت . که در اینصورت فاصله طولی هر پیاز از پیاز دیگر باید بیشتر از ۱۰ سانتی متر باشد .
۳- خاک مناسب برای کاشت گلدانی مخلوطی از خاک باغچه ۵۰% + ماسه بادی ۲۵% + خاک برگ پوسیده ۲۵% می باشد .
۴- پس از کاشت پیاز که باید در ماههای آبان و آذر انجام شود یکبار آبیاری نموده و گلدان را در محیط باز قرار می دهیم . متناسب با خشکی آب و هوا تا قبل از بارشهای زمستانه هفته ای ۱ بار آبیاری شود . قبل از شروع فصل زمستان روی گلدانها را با ماسه تا ۱۰ سانتی متر پوشش می دهیم . و گلدان توسط نزولات آسمانی آبیاری شده و می گذاریم تا اواسط اسفند ماه در محیط بیرون و در زیر ماسه باقی بماند .
۵- در اوایل اسفند ماه گلدان را از زیر ماسه بیرون می آوریم و شروع به آبیاری می کنیم ( هفته ای ۲ مرتبه) اگر این نیاز آبی توسط نزولات جوی تأمین شد که هیچ و گرنه بصورت دستی آبیاری می نمائیم .
۶- در اواسط اسفند گلدان را به محیط منزل می آوریم و به آبیاری هفته ای ۲ مرتبه ادامه می دهیم تا گلدان ما در عید به گل بنشیند پس از آن توصیه می گردد گلدان را در محیط خنک و بدور از نور آفتاب نگهداری شود تا طول عمر گل لاله افزایش یابد ( طول عمر گل لاله با توجه به شرایط محیطی و نوع واریته از ۱۰ تا ۳۰ روز می باشد و عمل گلدهی با توجه به نوع واریته از اسفند تا اردیبهشت صورت می گیرد) .
۷- پس از گلدهی به آبیاری هر هفته ۱ مرتبه ادامه می دهیم تا ساقه و برگ گل کاملا زرد و خشک گردد . ( این امر در اواخر تیر ماه معمولا صورت می گیرد )
۸- پس از آنکه از گل لاله چیزی باقی نماند و کاملا زرد و خشک شد آن را از گلدان در آورده و در صورتی که پیاز مادر تولید مثل کرده بود ، بچه آنرا از پیاز مادر جدا می کنیم و آن را با آب سرد شستشو می دهیم .
۹- پیاز شسته شده را در محیطی باز و بدور از نور مستقیم خورشید کاملا خشک می کنیم ( این امر به ۲ تا ۳ روز وقت نیاز دارد )
۱۰-پیازهای خشک شده را داخل یک جعبه چوبی قرار می دهیم بطوری که وزن هر جعبه بیشتر از ۱ کیلو نشود .
۱۱- جعبه ها را در محیطی تاریک ، خشک و خنک و بدون رطوبت تا زمان کاشت نگهداری می کنیم . ( مراجعه شود به بند ۴ کاشت گلدانی )
۱۲- در کاشت گلدانی احتمال اینکه پیاز مادر ضعیف شود وجود دارد که این امر با کوچکتر شدن سایز پیاز نمایانگر است . بنابراین آن پیاز از شرایط کاشت در گلدان خارج می شود و برای گلدهی حتما باید در بستر زمین کشت شود .
مراقبت های ویژه
پیاز لاله طبیعتاً پیازچه تولید می کند و هر ساله تجدید می شود، شروع برداشت پیازها از اواسط خرداد ماه است و تا اواسط تیرماه ادامه دارد. پیازها را کمی پس از برداشت، درجه بندی می کنند و پیازهایی که باید کاشته شوند برحسب درشتی پیاز و قابلیت تولید تعداد پیازچه به دو گروه طبقه بندی می شوند.
پیازچه های معمولی را در دمای ۲۵ تا ۲۷ درجه سانتی گراد به مدت ۳ تا ۴ هفته و پس از آن در درجه حرارت ۲۰ درجه تا آبان ماه و از آن به بعد در حرارت ۱۷ درجه در انبار نگهداری می کنند.
پیازهایی که سخت تر پیازچه تولید می کنند در دمای ۱۰ تا ۲۳ درجه سانتی گراد تا شهریور ماه نگهداری می شوند و پس از آن در دمای ۲۰ درجه تا آبان ماه و پس از آن در دمای ۱۷ درجه سانتی گراد در انبار نگهداری می شوند.
پیازهای لاله را از اواسط مهر تا آبان ماه می کارند. هنگامی که پیازهای لاله را می کارند باید دقت کرد که طوقه ساقه (قسمت برجسته سر پیاز) بیرون از خاک قرار گیرد. پیازهای کوچک را معمولا ۱ تا ۲ سانتی متر پایین تر از سطح خاک می کارند.
آدرس: ارومیه - شهرک صنعتی فاز 2 توسعه - خیابان کارآفرینان- خیابان تلاش 5 - پلاک 6
تلفن: 09143413617 شنبه تا پنجشنبه: 09:00 -18:00
همراه: 09143413617 لطفا در روزهای تعطیل تماس گرفته نشود
پست الکترونیکی: info@drgarden.ir