ورود ثبت نام دانلود اپلیکیشن دانلود کاتالوگ
بیماری شپشک آرد آلود
اگر در منزل گیاه آپارتمانی نگهداری می‌کنید به‌ احتمال‌ زیاد با حشره پشمالوی سفید رنگ به نام شپشک آردآلود آشنا هستید. در این مقاله قصد دارم روشی برای کنترل این آفت، که در مدت‌ زمان کوتاه می‌تواند گیاهان را ضعیف و از بین ببرد به شما آموزش بدهیم.:
  • بیماری شپشک آرد آلود
معرفی آفت گیاهی شپشک آرد آلود

شپشک آردآلود  “Mealy bug” یا شته ی پشمالو “Woolly aphid” حشره ای با نام علمی “Pseudococcus” از خانواده ی “Pseudococcidae” می باشد. این حشرات که طول بدن آنها تا ۳ میلی متر هم می رسد دارای پوششی پشمالو و آرد مانند بوده و به راحتی قابل تشخیص می باشند. شپشک های آردآلود به سرعت تکثیر می یابند و برخلاف حشرات سپردار دیگر می توانند به راحتی حرکت کرده و به سرعت به تمامی اندام گیاه حتی ریشه هم سرایت کنند.
چرخه زندگی و تولید مثل شپشک آردآلود
حشره ماده بالغ حدود ۳۰۰ تا ۶۰۰ تخم می گذارد که روی آنها را با پوشش پنیه ای مانند می پوشاند. تخم ریزی به مدت ۲ هفته ادامه می یابد و حشره ماده بعد از تفریخ کامل تخم های می میرد. تخم ها به مدت ۱ تا ۳ هفته تفریخ شده و پوره های زرد رنگ از تخم خارج می شوند که این پوره ها به روی گیاهان دیگر یا بخش های دیگر همان گیاه رفته و مستقر می شوند.
همراه با تغذیه از بدن آنها عسلک دفع می شوند و ترشح لایه مومی سفید پنبه ای شروع می شود. دوره پوره گی آنها حدود ۱ ماه طول می کشد که البته به دمای هوا وابسته است. حشرات ماده دارای ۳ مرحله پورگی بوده و حشرات نر دارای ۵ مرحله پورگی. حشرات نر قادر به تغذیه نبوده و فقط حشرات ماده از گیاه تغذیه می کنند. دوره زندگی آنها در تمام طول سال ادامه دارد.
آفت شپشک آردآلود
نشانه های آلودگی گیاه به شپشک آردآلود
این حشرات به دلیل داشتن پوشش آرد مانند بر روی بدنشان به راحتی بر روی سطح گیاه قابل تشخیص هستند. همچنین این حشرات تخمهای خود را نیز با پوشش پشمی شکلی می پوشانند و وجود این پوشش نشانه ی حضور این حشرات می باشد. البته گاهی اوقات ممکن است این حشرات خود را در لابلای برگها و یا تیغ ها پنهان کنند و یا فقط در درون خاک و اطراف ریشه حضور داشته باشند که در اینصورت بررسی دقیق تری نیاز است.
دیگر نشانه های آلودگی گیاه به شپشک آردآلود
وجود شیره ی عسلی بر روی سطح گیاه نیز می تواند دلیلی بر حضور این حشرات باشد. البته ناگفته نماند برخی از کاکتوس ها  به طور طبیعی این شیره را از خود ترشح می کنند ولی معمولا شیره ای که شپشک ها ترشح می کنند مورد هجوم قارچ های سیاه رنگ قرار می گیرد. وجود این شیره بر روی گیاه موجب جذب مورچه ها نیز می شود و در واقع مورچه ها به نوعی پرورش دهنده ی این حشرات می باشند. پس ازدحام مورچه ها در اطراف گیاه می تواند دال بر وجود این آفت باشد.
نحوه خسارت شپشک آرد آلود
ترشح عسلک فراوان، از بین بردن زیبایی گیاه به لحاظ پوشش مومی و جذب قارچهای ساپروفیت، بد فرمی، زردی و ریزش برگها و کاهش فتوسنتز گیاه می شود. گیاه آلوده معمولا دچار توقف رشد شده و حالت بیمار و چروکیده به خود می گیرد و از آنجایی که این حشرات علاقه ی خاصی به قسمتهای جوان و تازه ی گیاه دارند این قسمتها شکل اصلی خود را به سرعت از دست می دهند. شپشک های آرد آلود به گیاهان زیادی حمله کرده و دامنه میزبانی بسیار زیادی دارند بطوری که از مرکبات گرفته تا درختان میوه خزان کننده و گیاهان زینتی مانند میخک که یکی از میزبان های مهم آن می باشد.
میزبان های گیاهان زینتی
گونه های مختلف سرو، سیکاس، بگونیا، حسن یوسف، کاکتوس، ساکولنت، نخل زینتی، کلماتیس، کاتالپا، آماریلیس و …
راههای کنترل و مبارزه با شپشک آردآلود
برای مبارزه با این آفات حتما برگهای مرده و یا قسمتهای هرس شده گیاه را از محیط خارج کنید. در مبارزه بیولوژیک علیه این افت از کفشدوزک از نوع cryptolaemus montrouzieri میتوان در محیطهای سر بسته همانند گلخانه برای مبارزه با این آفت استفاده کرد.توجه کنید که لارو کفشدوزک شباهتهای زیادی با لارو شپشک آرد آلود دارد.
هم لارو و هم حشره بالغ کفشدوزک میتوانند از شپشکها تغذیه کنند. یکی دیگر از حشراتی که از شپشک ها تغذیه میکنند زنبور پارازیت با نام علمی leptomastix spp است هم کفشدوزک و هم زنبور پارازیت برای فعالیت خود به دمای بالایی نیاز دارند و در برابر بسیاری حشره کشها حساس هستند.
روشهای شیمیایی دفع شپشک آردآلود
یکی از دلایلی که استفاده از سموم آفت کش را در مواجه با شپشک آردآلود بی اثر می کند مقاومت این حشرات در مقابل سموم تماسی به خاطر وجود سپر محافظ است. همچنین پنهان شدن این حشره در لابلای برگها و تیغ ها و یا در خاک دسترسی به آنرا سخت می کند. استفاده از سموم سیستمیک در برخورد با این آفت اثربخشی بهتری خواهد داشت.
مالاتیون  به عنوان یکی از سموم تماسی استفاده گسترده ای در برخورد با این آفت دارد که البته در مورد خانواده ی کراسولاسه استفاده از این سم توصیه نمی شود. این سم را می توان به صورت پاششی بر روی گیاه استفاده کرد و یا گیاه را در محلول این سم غوطه ور ساخت. همچنین می توان از این سم به صورت آبیاری برای کنترل شپشک ریشه هم استفاده کرد. تکرار استفاده از این سم طبق راهنمای مندرج بر روی بروشور آن توصیه می شود.
برای خرید محصول مالاتیون روی تصویر پایین کلیک کنید.
فن پروپاترین از سموم کنه کش  تماسی و غیرسیستمیک است که علاوه بر کنه، طیف وسیعی از حشرات آفت دیگر را نیز نابود می کند. دیمتوات از جمله سموم سیستمیک و از خانواده ی ارگانوفسفره است که وارد شیره ی گیاه شده و به راحتی حشرات مکنده را نابود می کند.
نکته: بسیاری از سموم علاوه بر داشتن مضرات بسیار بر سلامتی گیاه و انسان، به دلیل مقاوم شدن حشرات آفت اثر بخشی خود را از دست داده اند. پس بهتر است به دنبال سمومی باشید که کارایی لازم را داشته باشند.
نکته: سموم تماسی معمولا روغنی بوده و گیاه سم پاشی شده اگر در معرض آفتاب قرار بگیرد دچار سوختگی خواهد شد.
نکته: استفاده از سموم سیستمیک فقط در فصل رشد کاکتوس کارایی دارد چون شیرابه ی درون کاکتوس فعال است.

تماس با ما
شعار شرکت دکتر گاردن : هرچی گلم بخواد

آدرس: ارومیه - شهرک صنعتی فاز 2 توسعه - خیابان کارآفرینان- خیابان تلاش 5 - پلاک 6

تلفن: 09143413617 شنبه تا پنجشنبه: 09:00 -18:00

همراه:  09143413617 لطفا در روزهای تعطیل تماس گرفته نشود

پست الکترونیکی: info@drgarden.ir

 

logo-samandehi
© Copyright ©2024 drgarden.ir All Rights Reserved. Powered by bigleapinc.ir Version 9.7.11®